PROGRAMA - 03 - AGOST - 2011

En aquest programa hem pogut escoltar:

  1. "Peer Gynt" suite nº1     E. Grieg
  2. "Peer Gynt" suite nº2     E. Grieg
  3. "Scherzo" del Quartet de corda nº1     Constantino Gaito
  4. "Peer Gynt"  Preludi      Alfred Schnittke
  5. "Cançó de Solveig"   versió cantada
  6. Alguna coseta més....


      Edgard Grieg és el compositor noruec més important del segle XIX. Va néixer el 15 de juny de 1843 a la ciutat de Bergen en una família acomodada que li va poder donar l’ambient propici per desenvolupar les seves dot artístiques. Un pare socialment molt respectat per la seva empresa mercantil i ser  cònsol anglès a la ciutat i una mare que tocava el piano gairebé a nivell professional i a més era escriptora; de ella va rebre les primeres classes de música i els ànims per començar a escriure música.
     Més endavant anirà a estudiar a Leipzig i de retorn a Noruega el seu amic Rikard Nordraak (autor de l’himne nacional noruec)   li despertarà l’interès per la música folklòrica noruega. Altres múiscs que van influenciar la seva obra varen ser: Chopin, Schumann i Listz.
     El 11 de juny de 1867 es va casar amb la seva cosina germana Nina Hagerup i al cap d’un any va néixer la seva única filla, que morirà dos anys més tard.
Edvard Grieg va morir el 4 de setembre de 1907 amb 64 anys i després d’un llarg període de convalescència. 

Ibsen - Gieg 

     Peer Gynt és una obra totalment diferent a les que Ibsen havia escrit, aquest drama en cinc actes i inspirat en la folklore i la mitologia noruega en principi estava pensat per a ser llegit i no representat degut a les nombroses localitzacions i situacions que comportaven l’argument de l’obra. Però algú va convèncer a Ibsen que amb la música podria solucionar aquest problema. I així fou com va recórrer a Grieg.
     Peer Gynt es va estreba a Oslo el 24 de febrer de 1876 i la música va agradar tant que Grieg en va fer dues suites la nº1 al 1888 i la nº2 1891.


       Peer és un jove seductor que en un casament coneix una bella noia, Solveig, de qui s'enamora. Aquesta el rebutja per por a la seva mala reputació i Peer llavors convenç la núvia de la festa per fugir amb ell. Com a càstig per la seva gosadia, és expulsat de la seva comunitat. Vagant pel bosc entra en un món oníric on coneix la filla del rei dels trolls, amb qui manté relacions. Aquesta vol casar-se amb ell, i el rei dels trolls el tempta amb riqueses i poder, però Peer s’adona que aquest matrimoni significa renunciar a la seva vida real i fuig del palau per tornar amb Solveig.
      Aquesta finalment accedeix a viure amb ell, ja que també l’estima, però aleshores apareix la princesa troll amb un fill que ha tingut d’en Peer i que és un monstre. El naixement coincideix amb la mort de la mare d’en Peer i aquests dos fets resulten massa durs de suportar, per la qual cosa marxa a viure a l'Àfrica.
     Allà coneix criatures mitològiques, pobles nòmades i comença una nova vida, on trafica amb esclaus, usurpa el tron d’un emperador local, és vist com un profeta, sedueix una princesa i entra en un sanatori mental. Aquestes experiències el fan dubtar d’allò que és real, i decideix tornar a casa. Durant el viatge en vaixell coneix una ombra, anomenada l'Estrany Passatger, que l’espanta.
     En una simbòlica subhasta ha de justificar els actes de la seva vida per poder salvar-se, apareixen els personatges del seu passat, els seus pecat i allò que va decidir no fer, sempre fugint del compromís. Ell sempre es defensa afirmant que ha estat ell mateix, però s'adona que no és suficient i que serà condemant. Solveig apareix a l'últim moment i canta una cançó d'amor on explica que l'autèntic Peer és aquell a qui ella estima i per aquesta personalitat mereix viure. L'obra acaba amb la trobada dels dos enamorats.
     (text esxtre de :  http://ca.wikipedia.org/wiki/Peer_Gynt)

suite nº1: 
  1. Al matí (Morgenstemnung)
  2. La mort de Ase  (Ases tod)
  3. Dansa D'anitra (Anitras Dans)
  4. A la cova del rei de la montanya  (Dovregubbens hall) 
Suite nº2:
  1. El segrest de la nuvia. El lament d'Ingrid   (Bruderovet. Ingrids klage)
  2. Dansa àrab   (Arabisk Dans)
  3. El retorn de Peer Gyny. Tempesta en el mar   (Peer Gynts hjemfart. Stormful aften pa havet)
  4. Cançó de Solveig   (Solveigs Song)







 Scherzo del Quartet de Corda nº 1 op.23 de Constantino Gaito

     Constantino Gaito: aquest compositor argentí va néixer el 3 d’agost de 1878 i morí el 14 de desembre de 1945 a la ciutat de Buenos Aires. La seva família era d’origen italià (1874)
     És va formar com a músic amb el violí instrument que també tocava el seu pare que havia estat deixeble de l’únic alumne que va tenir Paganini. D’ell també va heretà el gust per a la música de cambra i en especial el quartet de corda.


Preludi de "Peer Gynt" ballet en tres actes de Alfred Schnittke
   
     Alfred Schinittke: és un compositor rus que néixer un 24 de novembre de 1934 i va morir a alemanya un tres d’agost de 1998. És un del compositors més importants del últims anys de la Unió Soviètica.
     En la seva producció trobem tot tipus d’obres: cambra, simfòniques., música de cinema, tenen especial importància les peces vocals i les de caràcter religiós.Està influencia per la música de Schostakovich i Prokofiev, així com els compositors alemanys de principis del segle XX.
     El seu Peer Gynt és un ballet en tres actes en ell l’autor ret homenatge a Edvard Grieg i als  compositor dels grans ballets russos com Chaikovsky o Igor Stravinsky.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario