PROGRAMA - 17 - AGOST - 2011

En aquest programa hem pogut escoltar:
  1. " Tocata en Re menor " Johann Sebastiab Bach
  2. " Simfonia en Fa major " Wilhelm Friedmann Bach
  3. " Simfonia en Re major, WG.183/1, H.663 " Carl Philipp Emanuel Bach
  4. " Simfonia en Re menor " Johann Christoph Friedrich Bach
  5. " Gran Overture en Mi b major, op 18 nº1, W.C26 " Johann Christian Bach
  6. " Suite per a orquestra nº 2 BWV 1067, Ouverture " Johann Sebastian Bach
  7. " Nocturni per i difunti " Nicola Antonio Porpora
  8. " Quartet per a saxos op. 102, 1r moviment " Florent Schmitt

Els fills de Johan Sebastian Bach

    Johann Sebastian Bach pertany a la família més important de músics de tota la història. Igual que els altres oficis artesans, la música encara és al segle XVII una activitat de tradició familiar. El que va passar amb la família Bach, que va donar durant més de 2oo anys una gran quantitat de músics, passa també en altres famílies com poden ser els Gibbons a Angleterra, el Couperin i Gautier a França o els Gabrieli a Venècia.
   El pare de J.S. Bach era en Johann Ambrosius Bach un bon violinista i trompetista de Eisenach, ell va ensenyar al jove Johann Sebastian a tocar el violí i el clavecí. Els oncles de Johann Sebastian eran tots músics professionals, un d'aquests, en Johann Christoph Bach va ser qui el va instruir en l'art de la interpretació a l'orgue. Recordem que Johann Sebastian era especialment valorat per a les seves interpretacions i improvisacions a l'orgue.
   La família Bach formava un autèntic gremi, s'ajudaven entre ells passant-se feines, fent substitucions, ensenyant als membres joves de la família, acollint als orfes, etc.
   Johann Sebastian es va casar dues vegades la primera amb la seva cosina segona Maria Bàrbara Bach, d'aquesta unió van néixer 7 fills, entre ells en Wilhelm Friedmann i el reconegut Carl Philipp Emanuel. Després de la mor de Maria Bàrbara es tornà a casar amb Anna Magdalena Wilcken que era una molt bona soprano, amb ella varen tenir 7 filles i 6 fills, entre els ells ha Johann Christoph Friedrich i a Johann Christian. 
   Si fem la suma dels fills: J.Sebastian va tenir 20 fills però degut a la gran mortalitat infantil només en van sobreviure 11.
       


    -.- Wilhelm Friedmann Bach:  22 de novembre  de 1710 a Weimar  -  1 de juliol de 1784 a Berlín
       És el fill més gran de J. Sebastian i Maria Bàrbara Bach. Va destacar com intèrpret de clave i orgue i en la creació de la simfonia.
       Fou un dels primers compositors que va intentar viure com artista independent i vendre directament als editors les seves obres musicals.



       

                                                                                                                                                                

    -.- Carl Philipp Emanuel Bach:  8 de març de 1714 a Weimar  -  14 de desembre de 1788 a Hamburg.
       És el segon fill de J. Sebastian M. Bàrbara. La seva producció s'inclou en l'estil galant i l'estil sensible, i parcialment també en el classicisme, del que és considerat un precursor.
       Era el fiol de Georg Teleman a qui va succeir com a Kantor i director de música de les principals esglésies de Hamburg.
       Carl Philipp Emanuel considerava que les seves millors obres eren les que havia escrit, no per encàrrec, sinó per pròpia iniciativa. Aquest aspecte el fa un precursor del Romanticisme.  En vida va ser tant o més famós que el seu pare. Mozart deia: " ell és el pare   nosaltres els fills ".




     -.- Johann Christoph Friedrich Bach:   21 de juny de 1732 a  Leipzig  -  26 de gener de 1795  Bückeburg. Fill de J. Sebastian i Anna Magdalena
       Conegut també com el Bach de Bückeburg. Tot i la qualitat de la seva música és pot ser, d'aquests quatre fills de Bach, el menys valorat. Gran part de la seva música va ser destruïda durant la segona guerra musical.



      



    -.- Johann Christian Bach: 5 de setembre de 1735 a Leipzig  -  1 de gener de 1782 a Londres. És el fill petit de J. Sebastian i Anna Magdalena.
       És conegut com el Bach de Milà o el Bach de Londres.Va estudiar amb el seu pare i quan aquest va morir ( J. Christian tenia 15 anys) va continuar els seus estudis amb el seu germà Carl Philipp Emanuel.
       S'el pot considerar un precursor de la simfonia vienesa clàssica i fou mestre de Mozart en l'estada d'aquest a Londres. És un dels grans representants de la música galant.




    Nicola Antonio Porpora: 
       19 d'agost de 1686 a Nàpols  -  3 de març de 1768 a Nàpols.
       Compositor i mestre de cant italià. Va treballà a Londres on competir en celebritat amb Haendel en el  camp  de l'òpera.  Els últims anys de la seva vida els va passar sumit en la pobresa.


    Florent Schmitt:
       28 de setembre de 1870 a Blamont  -  17 d'agost de 1958 a Neuilly-sur-Seine.
       Compositor francès. La seva música està influenciada per Claude Debussy, Richard Wagner i Richard Strauss. En la seva feina com a crític musical en la revista "Le Temps" va mostrà una personalitat força controvertida.
       La seva música va ser molt interpretada en el període entre les dues guerres mundials.

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario