PROGRAMA 28 - SETEMBRE - 2011

En aquest programa hem pogut escoltar:
  1. “ Concert per a piano i orquestra nº1 en sib menor Op.23"               Piotr Ilich Tchakovsky
  2. " Sonata per a piano nº14 en do#menor, Op.27 nº2 Clar de lluna"    Ludwing van Beethoven
  3. " Tu scendi dalle stelle"                                                                    Alfonso Mª di Liguori
  4. "Ay ba, ay ba"   (La corte del faraón)                                               Vicente Lleó

Concer per a piano nº1 en sib menor  Op.23

   El Primer concert per a piano que va escriure P. I. Tchaikovsky s'ha convertit en un dels concerts més populars de la història de la música tot i que va tenir que superar certes dificultats:
Aquest concert data del 1874 quan Tchaikovsky començava a ser conegut en el món musical, va escriure aquest concert animat per el virtuós i pianista Nikolai Rubinstein, que en aquell temps era el director del conservatori de Moscou. El concert anava dedicat a Rubinstein però després d'una audició en el conservatori va dir d'ell: que no tenia cap valor i quwe en conjunt estava tant mal fet que era impossible d'arreglar.
  Això va fer que Tchaikovsky revises el concert per primera vegada i canvies la dedicatòria aquest cop el concert anava dedicat al director d'orquestra Hans von Bülow, que va estrenar aquest concert a la ciutat de Boston un 25 d'octubre de 1875.
   Un any més tard el compositor va fer una última revisió quedant el concert tal i com el coneixem ara. Curiosament Hans von Bülow posteriorment va eliminar el concert del seu repertori i en canvi Rubinstein dirigí més tard la seva estrena a Moscou on ell mateix interpretava les parts solistes.

   Un apunt de la vida de Piotr Ilich Tchaikovsky. Hi ha un fet que va marcar tota la seva vida que va ser la mort de la seva mare per culpa d'una epidèmia de còlera, el músic ecrigué l'any 1878 "cada moment d'aquell paorós dia es troba vívid en mi com si fos ahir". El compositor va morir de la mateixa malaltia.

   Aquí teniu uns fragments de la pel·lícula The music lovers on es fa un repàs biogràfic del compositor donant especial importància al que acabem de dir i a la seva homosexualitat.





Sonata nº14 de do # menor Op.27 nº2 "Clar de lluna"

   Aquesta sonata està dins de l'opus 27 que es van publicar l'any 1802 i que junt amb l'opus 26 formen un conjunt de quatre sonates en les quals el compositor utilitza una forma molt lliure d'escriure, ell mateix les subtitula "quasi fantasies".
   El sobrenom a aquesta sonata li va donar el poeta i crític musical Luwding Rellstab després de la mort de Beethoven; li va semblar veure en la música del primer moviment la lluna sobre el llac de Lucerna (llac dels quatre cantons: alemany, francès, italià i suís).
   Aquesta peça va ser escrita quan Beethoven començava a sentir els efectes de la seva sordesa. La sonata va ser dedicada a la seva alumna la comtesa Giuletta Guicciard i de qui es deia que Beethoven n'estava enamorat. aquí dues grans passions que mouen la música de Beethoven: la seva malaltia i els desenganys amorosos.

   Escolteu el primer moviment d'aquesta sonata, que és també el més popular i el qual Berlioz el va qualificar de lament. Un adagi que comença molt fluix i no passa del migfort en tota la peça.






Vicente Lleó Balbastre:

   Compositor valencià conegut sobre tot per les seves sarsueles i en especial per "La corte del faraón" de la qual el " Ay va, ay va" n'és un fragment. Aquesta sarsuela és una paròdia a l'òpera Aïda de G. Verdi.




San Alfonso Maria de Ligorio:

   Cliqueu aquí i podreu llegir el text de la nadala "tu scendi dalle stelle"

No hay comentarios:

Publicar un comentario